MS18: Slovenská hokejová osemnástka nestačila na Švajčiarov

19.04.2013 Celý región

Soči 19. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov stále čakajú na majstrovstvách sveta v Soči na svoje prvé body. Po prehre 1:4 vo štvrtkovom otváracom súboji s Kanadou podľahli v piatok rovnakým pomerom aj rovesníkom zo Švajčiarska.

Mladým Slovákom v Šajba Aréne absolútne nevyšiel vstup do zápasu, keď už v 6. minúte prehrávali 0:2. Nádeje hráčov spod Tatier na dobrý výsledok zhasli v 30. minúte, keď strelil svoj druhý gól v zápase Suter. V záverečnej tretine padli dva góly na oboch stranách, na presilovkový zásah Baltisbergera odpovedal rovnako v početnej výhode Bačik. Slováci tak prehrali z hľadiska postupových ambícií prvý z dvojice kľúčových duelov v základnej B-skupine.

Ďalší zápas odohrajú zverenci trénera Antona Bartánusa v nedeľu, keď o 17.00 vyzvú strieborných medailistov z posledných troch svetových šampionátov Švédov.

MS "18" - B-skupina:

Slovensko - Švajčiarsko 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)
Góly: 50. Bačik - 4. Fuchs, 6. a 30. Suter, 48. Baltisberger.
Rozhodovali: Brill (Nem.), Leppaalho (Fín.) - Kosaka (Jap.), Smura (Poľ.),
vylúčení: 6:4,
presilovky: 1:1,
oslabenia: 0:0,
strely na bránku: 19:30,
520 divákov.

Zostava SR: Godla – Černák, Rosandič, Dubeň, Bačik, Gula, Sloboda, Holenda, Boboš - Cehlárik, Šille, Šoltés – Beták, Horvát, Lantoši – Varga, Petráš, Žilka - Rehák, Predajniansky, Ambróz

Slováci nezachytili úvod stretnutia a už v šiestej minúte prehrávali 0:2. Mohutný nápor Švajčiarov pretavil najprv v 4. minúte v prvý gól Fuchs, ktorý strelou zblízka prekonal brankára Godlu, a o dve a pol minúty neskôr z toho istého miesta skóroval aj Suter. Pre slovenský tím to bola studená sprcha a tréner Bartánus reagoval na vývoj time out-om. Jeho zverenci potom dostali možnosť dvakrát hrať presilovku, lenže Aeberharda vo švajčiarskej bránke prakticky neohrozili. Prvú vážnejšiu šancu si utvorili až v 15. min, ale Lantoši pred prázdnou súperovou bránkou "premáchol" naprázdno. Následne neuspel pred Aeberhardom ani Cehlárik.

V druhej tretine Slováci zvýšili tempo a pridali v dôraze, cez pozornú defenzívu súpera sa však nevedeli presadiť. Navyše, v polovici stretnutia nechali pred vlastnou bránkou trestuhodne osamoteného Sutera a ten mal dostatok času, aby umiestnil puk do horného rohu - 0:3. Vzápätí Godla skrotil v náručí puk po šanci Hischiera. Aj v ďalších momentoch diktovali tempo hry Helvéti, keď najmä prvý švajčiarsky útok robil súperovej obrane nemalé problémy. V treťom dejstve dokázali Slováci zdarne prežiť dve oslabenia o dvoch hráčov, no pri hre 4 na 5 po štvrtý raz inkasovali, keď Baltisberger delovkou prepálil Godlu. Hráči s dvojkrížom na hrudi sa dočkali vytúženého gólu až desať minút pred koncom, v presilovke sa strelou od modrej čiary presadil obranca Bačik. Tento zásah vlial Slovákom krv do žíl a začali podnikať smerom na súperovu bránku nebezpečné výpady, na zvrat však už bolo neskoro. Švajčiari si víťazstvo bez väčších problémov postrážili.

Anton Bartánus, tréner SR "18" (zdroj: SZĽH): "Vstup do tohto dôležitého stretnutia nám jednoducho nevyšiel. Súperovi sme dali veľa priestoru nielen na kombináciu, ale čo je horšie aj na nekompromisnú koncovku. Rýchle dva inkasované góly mali negatívny dopad na našu hru v ďalšom priebehu, ktorý mohol mať iný kurz, keby sme v úvodnej tretine využili aspoň jednu z dvoch presiloviek. Mimoriadne aktívnym Švajčiarom vynikajúco zahrala prvá pätorka, ktorá strelila všetky štyri góly. Jej krytie nás stálo príliš veľa síl, tie neskôr chýbali a viedli to k faulom, trom za sebou za nedolené bránenie... V týchto fázach nás súper pri našom oslabení uzavrel v pásme a jeho konto striel nepríjemne narastalo. Aj napriek štyrom gólom podal brankár Godla dobrý výkon, no spoluhráči pred ním mu nepomohli tak, ako sa usiloval pomôcť on im. Čakajú nás ešte dve dôležité stretnutia. V prvom rade potrebujú chlapci počas voľnej soboty kvalitne zregenerovať. Verím, že podobne ako počas sezóny zmobilizujú všetky rezervy a pretavia úsilie aj do početnejšej gólovej podoby, lebo s jedným gólom na zápas sa na šampionáte ťažko víťazí. Videli sme súboj Švédov v úvode šampionátu, v ktorom zdolali Nemcov 9:1. Víťazi hrali rýchly agresívny hokej, sú silní v osobných súbojoch. Aj v súboji s nimi však ide o tri body, preto nemienime kalkulovať s posledným zápasom proti Nemcom. Spoľahnúť sa môžeme len na seba, preto bude veľmi potrebné, aby naši zverenci v nasledujúcich zápasoch pokračovali minimálne v takom výkone, aký podali v záverečnej desaťminútovke proti Švajčiarom."


Ďalší výsledok:

A-skupina (Veľký ľadový palác):

Česko - Lotyšsko 7:0 (3:0, 2:0, 2:0)

/zápas viedol ako jeden z dvojice hlavných rozhodcov R. Müllner (SR)/

Tabuľka A-skupiny:

1. Česko 1 1 0 0 0 7:0 +7 3
    Fínsko 1 1 0 0 0 7:0 +7 3
3. Rusko 1 1 0 0 0 4:3 +1 3
4. USA 1 0 0 0 1 3:4 -1 0
5. Lotyšsko 2 0 0 0 2 0:14 -14 0

Tabuľka B-skupiny:

1. Švédsko 1 1 0 0 0 9:1 +8 3
2. Kanada 1 1 0 0 0 4:1 +3 3
    Švajčiarsko 1 1 0 0 0 4:1 +3 3
4. SLOVENSKO 2 0 0 0 2 2:8 -6 0
5. Nemecko 1 0 0 0 1 1:9 -8 0
 

Vyberte región